Välj rätt granit

Varje granitsten är unik. Ingen är den andra lik. De har alla olika nyanser och struktur. Det enda som är gemensamt för all granitsten är dess grovkorniga struktur. När man köper granitsten till bänkytor eller gatubeläggning kan de dock vara slipade och polerade för att få en jämn och glänsande yta. De olika färgerna beror på mineralsammansättningen och texturen. Vissa mineraler i graniten är millimeterstora medan andra är flera centimeter. Vill man bygga med granit är halva jobbet att välja vilken granittyp man vill ha. Vissa typer är väldigt lika varandra men har små olikheter som kan vara avgörande för helhets intrycket. Hur man ska välja rätt granit är inte alltid lätt att veta. Vill man ha en en orange granitsten med svarta inslag och hur mycket svart ska det vara? Allt kommer ner till vart graniten ska hamna. Hur omgivningen ser ut och vilka färger som passar tillsammans.

>> Köp natursten hos Golvpool

Omgivningen
När man ska välja rätt granit gäller det att ha koll på omgivningen. Finns det någon genomgående stil, vilka färger finns runt omkring och hur passar färgerna tillsammans? Är det en väldigt grå omgivning behöver inte graniten vara grå, det kan då vara snyggt att ha en ganska färgstark granit istället som bryter av mot allt det gråa. Den vanligaste färgen på granit är ändå svart och grå. Det finns dock grön, lila, röd, gul och blå. Vill man ha granit i trädgården där det finns mycket grönt och andra färger, beroende på om man har mycket blommor planterade eller inte, kan det vara snyggt med en färgad granitsten. Dock gäller samma sak där, är det mycket färg kan det vara snyggt att ha en granitsten som är grå för att bryta av – gör man på detta sätt är det ändå att ta hänsyn till omgivningen.

Hållbarhet
Granit är ett hållbart material. Det håller i flera tusen år. Därför är det smart att också välja en granittyp med en färg som är hållbar lika länge. Väljer man en stark gul färg på sina bänkskivor kan de behöva bytas ut för att passa in i de snabba stilbytena. Om man däremot väljer en tidlös färg så som grå och svart, kan man ha bänkskivorna lika länge som graniten håller. Tänk därför smart innan val av granittyp. Även om den lila färgen är jättefin så kan det vara opraktiskt för hållbarheten av bygget.